Diş Eti Kanamaları
Diş eti kanamaları farklı sebeplerle sıklıkla karşılaşılan sağlık problemlerindendir. Kanama ile birlikte ağız kokusu, damak ağrısı ve benzeri rahatsızlıklar görülebilmektedir. Diş fırçalama esnasında, elma gibi sert bir gıda tüketiminde karşınıza çıkmaktadır. Sağlıklı bir damak pembe mat ve sıkı bir görünümde iken diş eti rahatsızlığı olan bir damak kırmızı tonlarında ve daha yumuşak görünmektedir.
Peki, ne yapmalı?
Öncelikle Dış Etleriniz Kanıyorsa Geç Kalmayın uzman bir diş hekimine giderek muayene olmanız ve alternatif tedavi yöntemlerini uygulamadan önce doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Diş eti rahatsızlıkları, böbrek, eklem yeri gibi diğer organlardaki sağlık problemlerinin habercisi olabilmektedir. Dişler, günde en az iki defa ve iki dakika boyunca fırçalanmalıdır. Diş eti çekilmelerini önlemek amaçlı yarım çay bardağı ılık suya bir çay kaşığı tuz ilave edilerek gargara yapılması diş etlerinizi daha sıkılaştıracak ve damaklarda rahatlama hissettirecektir. Diş fırçalama beraberinde diş ipi kullanımı da tavsiye edilmektedir.
Tedavi edilmezse ne olur?
Diş eti kanamaları tedavi edilmediğinde ilk olarak çok fazla rahatsızlık vermeyen gingivitis rahatsızlığı oluşur. Dişlerde hassaslaşma ve kanamalar görülür. Tedaviye başlanmaz ise bu rahatsızlık daha da ilerler, diş destek dokularında iltihaplanma meydana gelerek, periodontitis rahatsızlığına doğru ilerler ve dişlerde oynama, damak çekilmesi görülmeye başlar.
Diş Eti Kanamalarının Nedenleri
Diş eti kanamaları besin eksikliği, ilaç kullanımı, sigara ve alkol tüketimi gibi nedenlerle meydana geleceği gibi stres, aile genleri, diyabetik rahatsızlıklar, dişlere yapılan kötü uygulamalar da sebep olabilmektedir. Ancak diş ve ağız temizliğinin düzenli ve doğru yapılmaması bakteri plağı oluşumuna neden olmaktadır. Bu da diş eti kanamalarının en önemli nedenlerindendir. Diş eti kanamalarında, hemen uzman bir diş hekimine gidilerek muayene olunmalı, tedaviye başlanmalıdır.