Erken Doğumun Sebepleri
Gebeliğin 37. haftası bitmeden, son adet tarihinden itibaren 20. haftanın tamamlanmasından sonra meydana gelen doğumlar erken doğum olarak adlandırılır. Erken doğum gebeliğin Tüm gebeliklerin yaklaşık ‘u erken doğumla sonuçlanır. Doğumda yaşanan ölümlerin %70’inden erken doğum sorumludur. Beyin ve sinir hasarlarının yarısı da erken doğumdan kaynaklanır. Erken doğum bazen annenin hassasiyet göstermemesi sebebiyle bazense kendi kendine başlayabilir. Erken doğumun en riskli grubu, daha önce erken doğum yapmış kadınlardır.
Doğumun en belirgin özelliği kasılmalardır. Doğumu yaklaşan hemen hemen her kadın doğum sancılarını diğer sancılardan ( yalancı doğum sancıları ) ayıramamanın endişesini yaşarlar.
Yalancı doğum sancıları ( Braxton Hicks kasılmaları ) gerçeklerinden kolaylıkla ayırt edilebilir. Bundan yaklaşık 150 sene önce ingiliz doktor John Braxton Hicks rahimde doğumdan önce meydana gelen kasılmalar keşfetti. Yapılan araştırmalar bu kasılmaların rahimi doğuma hazırladığı belirlendi. Genellikle gebeliğin son aylarında ortaya çıkan bu kasılmalar genellikle 30-60 saniye sürer ve zaman zaman iki dakikaya kadar sürer. Bu kasılmalar düzensiz aralıklarla gelir ve genelde birbirlerine çok yakın zamanlarda gelmezler. Gerçek doğum sancıları ise düzenli olarak gelir. Yalancı kasılmalar genelde artarak devam etmez ancak gerçek doğum sancıları ise şiddetlenerek artar. Yalancı doğum sancıları dışarıdan müdahaleyle başlatılamaz ancak annenin ağır eşyalar kaldırması gerçek doğum sancılarını başlatabilir. bu iki sancıyı ayırt etmek erken doğumda annenin ve bebeğin güvenliği için oldukça önemlidir.
Yanlış İlaç Kullanımı
Bazı ilaçlar içerisinde bulunan etken maddeler sebebiyle rahimi uyarır ve doğumu başlatır. Anne adaylarının bu konuda çok hassas davranması, doktorun reçete etmediği hiçbir ilacı kullanmaması önemlidir.
Yaş Aralığı
Gebeliğin 18 yaşından küçük yahut 40 yaşından büyük gerçekleşmesi erken doğuma sebebiyet verebilir.
Sigara ve alkol kullanımı, yetersiz kilo alımı ve sağlıksız beslenme , bebeğin suyunun fazla yahut yetersiz olması, bebeğin ölmesi, annenin yüksek tansiyon sebebiyle nöbet geçirmesi, kalp rahatsızlığı anne çocuk sağlığı açısından çok risklidir ve erken doğuma sebep olabilir.
Enfeksiyon
Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu erken doğuma sebep olan yaygın bir rahatsızlıktır. Kadınların erkeklere nazaran idrar yollarının daha açık olması enfeksiyon riskinin kadınlarda daha çok maruz kalmalarına sebep olur. Özellikle gebeler bu enfeksiyona çok dikkat etmeli idrarlarını yaptıktan sonra makattan öne doğru değil önden arkaya doğru temizlemelidirler.
Düşük
Anne adayının geçmişte kendiliğinden meydana gelmiş düşük yaşaması ya da bebeğin ölümü vb. sebeplerle bebeğin kürtaj edilmesi annenin gelecekteki gebeliklerinde düşük yaşamasına sebep olabilir.
Çoğul Gebelik
Birden fazla gebeliklerde (ikiz, üçüz vb.) rahimin aşırı derecede gerilmesi genellikle erken doğuma neden olan faktörlerdendir.