Göğüs Ağrısı Neden Olur?
Genellikle göğüs kafesi darbeleri, romatizmal hastalıklar, kırılan kaburga kemikleri, göğüs boşluğu ve akciğer zarının iltihaplanması, diyaframın iltihaplanması göğüs ağrılarına sebep olabilmektedir. Çoğu hasta elektrik çarpılır ya da bıçak sokuluyor gibi olduğunu söylemektedir. Kişide nefes alımda zorluk olacak kadar ağrı olabilmektedir. Gaz ve batında oluşabilen kitleler göğse baskı uygulayarak şiddetli ağrılar meydana getirebilir.
Zatürre, akciğer iltihaplanmaları ve bronşit gibi hastalıklar göğüs bölgesinin yan kısımlarında ağrı oluşturabilmektedir. Akciğer kanseri ve soluk borusu hastada şiddetli ağrılar yapabilmektedir. Göğüs ağrıları sol kol, sol göğüs ve çeneye etki gösteriyorsa fiziksel aktivitelerle başlayıp dinlenince azalıyorsa damarlara bağlı rahatsızlıktan şüphelenilmektedir. Göğüs ağrısında, göğüste batmalar oluyor ve solunuma göre değişiyorsa ciddi rahatsızlıklar olabilmektedir.
Gerekli tetkikler yapılmalıdır. Akciğer virüs kaynaklı hastalıklar, akciğer sönmesi, atardamar tıkanıklıkları, akciğer kanseri vb. hastalıklar düşünülür. Bunun yanı sıra bağırsak ve midede ki hastalıklarda göğüs ağrısı oluşturmaktadır. Çatlaklar, kırıklar ve kas zedelenmeleri gibi rahatsızlık da göğüs ağrısı yapabilmektedir. Bazı hastalarda psikolojik olarak görülen göğüs ağrıları da olabilmektedir. Mesela panik tak geçiren kişiler genellikle göğüs ağrılarından bahsetmektedir.
Göğüs ağrıları belirtileri nelerdir?
Enfeksiyondan kaynaklı olan göğüs ağrılarında kişide balgam ve öksürük çoğunlukla görülmektedir. Derin alınan her nefeste ağrı artabilmektedir. Kanser ve türevi olan ağrılarda ise başta hafif sızlama oluşmaktadır. Kanser yayılmaya başladıkça ağrıda da artma görülmektedir. Kalpten kaynaklı ağrılarda ise fiziksel aktiviteler yapıldığında göğse şiddetli gelen ağrılar olmaktadır.
Göğüs ağrısı ne zaman dikkate alınmalıdır?
Kalp hastalıklarında en önemli belirtilerden biri göğüs ağrısıdır. Basit gibi görünebilen gaz sancısından, kalp krizi ya da kalpten çıkan ve tüm vücuda kanı taşımakta olan aort damarı yırtılmasına kadar gidebilmektedir. Bu ağrı bir aktivite ile oluşuyor, göğüs ortasında bir baskı şeklinde hissediyorsa ve dinlenince bu baskı azalıyorsa bir hekime başvurmak gerekmektedir.