Göz Sulanması Nedenleri

0

Gözler dünyaya açılan pencerelerimizdir. Uyku haricinde sürekli görme görevini yerine getirir. Hemen her yaşta kişinin elinden düşmeyen akıllı telefonların kullanımı, ofis ortamında işle ilgili çalışma ve yazışmalar gözleri zaman içinde bir hayli yormaktadır. Gözlerdeki kızarma, sulanma, yanma gibi belirtiler yorgunluğu işaret edebildiği gibi mikrobik bazı hastalıklar sebebiyle de ortaya çıkabilir. Son derece rahatsız edici bir durum olan göz sulanması ciddiye alınmalı, bir göz doktoruna danışılmalıdır. Gözyaşı bezlerinin salgısı ile gözler sürekli nemli tutar, korur, temizler. Gözyaşlarının olumlu görevleri olmasına rağmen gözyaşı kanallarının tıkanması sebebiyle gözlerde sulanma artabilmekte, rahatsız edici bir hal alabilmektedir. Tıpta göz sulanmasına epifora adı verilmiştir. Kalitesiz makyaj malzemelerinin kullanımı, alerjiler ve kullanılması gereken bazı ilaçlar göz sulanması nedenleri olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Gözler Neden Sulanır?

Gözlerin sulanması alerji kökenli olabildiği gibi bazı ilaçların yan etkisiyle de oluşabilir. Bazı kişiler tozlara, polenlere, kedi, köpek gibi hayvanların tüylerine karşı hassastır. Kemoterapi sırasında kullanılan ilaçlar, bazı göz damlaları ve epinefrin gibi ilaçlar göz sulanmasına neden olabilmektedir. Gözlerde var olan göz nezlesi, trahoma, saman nezlesi gibi bir enfeksiyon ve iltihaplanma da gözleri sulandırabilmektedir.

Gözyaşı Bezleri ve Kanalları

Gözyaşı bezlerinin salgıları göz içine incecik kanallarla ulaştırılır. Gözyaşı kanallarında tıkanma oluşursa burun içine akması gereken sıvı akamayacak ve göz aşırı sulanacaktır. Gözyaşı miktarı artsa da eğer kanallar görevini yapıyor ve buruna tahliye yapıyorsa gözlerde yaşarma veya sulanma olmayacaktır.

Göz Sulanmasının Belirtileri

Gözlerin kanlanması, kaşınması, hafif ağrı, akıntı, yanma, göz kapaklarında şişmeler görülmesi göz sulanmasının belirtilerindendir. Sebebe göre tedavi belirlenir. Tedavide göz damlaları, antihistaminik ilaçlar, antibiyotikler kullanılabildiği gibi parmaklarla dokunmamak, gerekiyorsa gözleri ıslak bezle silerek temizlemek, sıcak kompres uygulaması gibi gözleri rahatlatıcı önerilerde de bulunulmaktadır. Göz sulanması geçmiyor ve ilerliyorsa doktor ameliyata da gerek duyabilmektedir.

Paylaş

Yazar Hakkında

Bir cevap bırakın