Hamile Kalmak

0

Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalı?

Close up of pregnant belly.on pink background

Mutlaka her kadının hem en büyük heyecanı hem de büyük isteği hamile kalmak olmuştur. Bu yüzden de kadınlar için en çok merak edilen konulardan biri budur. Beslenmeden spora, öncesinden sonrasına kadar pek çok alanda bilgi sahibi olmak isterler. Bu yüzden de doğru araştırma yapmak ve doğru bilgileri toplamak hem hamilelik süreci hem de hamilelik sonrası açısından önemlidir. Peki hamile kalmak için ne yapmalı ve hamilelik süreçleri nasıl geçirilmeli?

Hamile Kalmak İçin Hangi Yaş Dönemi Uygun?

Genellikle kırsal kesimlerde doğurganlık yaşı erkenken, kentsel alanlarda durum tam tersidir. Ama araştırmacılar ve doktorlar tarafından doğurganlık için en doğru yaşın 25 ile 35 yaş aralığı olduğu söylenmektedir. 25 yaşından küçük kişilerde kemik gelişiminin tam olarak tamamlanmaması sebebiyle kalsiyum takviyesi gereklidir. Ayrıca 25 yaşından küçük yaşta gerçekleşen hamileliklerde, hamilelik zehirlenmesi gibi bir durum ortaya çıkmaktadır. Hamilelik zehirlenmesi ölümcül olabilecek tehlikeli bir durumdur. 35 yaş üstü hamileliklerde gebelik tansiyonu ve gebelik şekeri görülebilir. 40 yaş üstü hamileliklerde ise yumurtalar yaşlanacağından yine kalsiyum takviyesi gereklidir. 

Hamile Kalmak İçin Kaç Kilo Olmak Gerekir?

Hamile kalmak isteyen kadınlar için vücut kitle endeksi oldukça önemlidir. Örneğin 40 kilonun altında iseniz ya da aşırı kilolu iseniz hamile kalmanız önerilmez. Çünkü ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Yani hamile kalmak için ya kilo vermeli ya da ideal kiloya gelene kadar kilo almalısınız.

Peki vücut kitle endeksi nasıl hesaplanır? Mesela kilonuz 65, boyunuz ise 165 cm ise, 65 / (1.65 x 2) yaparak vücut kitle endeksinizi bulabilirsiniz. Vermiş olduğumuz örnekte vücut kitle endeksi 23.8’dir. Eğer vücut kitle endeksiniz 18’in altında ise zayıfsınız demektir. Eğer vücut kitle endeksiniz 25’in üstünde ise de kilolusunuz demektir. Bu durumda size hamile kalmak fikri önerilmez. 

Hamilelikte Beslenme

Hamilelikte besin paylaşılır. Yani bir anne hamileliği sırasında ne yerse, yediği bu şeyi bebeğiyle de paylaşmış olur. Bir başka deyişle anne kendini besleyerek bebeğini de besler. Bu yüzden anne karnındaki bebeğin zarar görmemesi için ne şekilde beslenilmesi gerektiğinin bilinmesi gerekir. Yani anne adayı bebeği için faydalı olacak ve zararlı olacak yiyeceklerin listesini doğru bir şekilde oluşturmalıdır.

Örneğin anne adayı hamile iken vücudun protein ihtiyacı ortalama 15 miligram artar. Bu yüzden beslenme alışkanlıklarının buna göre düzenlenmesi gerekir. Protein genelde hayvansal gıdalardan ve bitkisel besinlerden alınabilir. Aynı zamanda hayvansal gıdalar vücudun ihtiyacı olan çinko ve demir gibi mineraller açısından da zengindir. Hayvansal gıdalar arasında hamile kadınlar için en çok önerilen balık ve tavuk gibi besinlerdir. Bitkisel gıdalardan ise bezelye ve bakla gibi sebzeler önerilir.

Hamilelikte Spor

Her anne adayı için hamilelik döneminin doğru yönetilmesi önemlidir. Bu süreçte unutulmaması gereken alışkanlıklardan biri de spordur. En basitinden egzersizler yapmak bile hamilelik sürecindeki anne adayını fazlasıyla rahatlatır. Genellikle bu egzersizler arasında en çok tercih edileni pilatestir. Ayrıca pilates doğum sonrasında da rahatlama sağlar.

Hamilelik sonrasıda spor, hamilelik sürecinde değişen vücudun tekrar eski formuna dönmesini sağlar. Spor ve pilates hareketlerini internet üzerinden video izleyerek evinizde yapabileceğiniz gibi, aynı zamanda spor merkezlerinde de yapabilirsiniz. 

Hamilelikte Sigara ve Alkol Kullanımı

Eğer hamile kalmak için çalışıyorsanız ya da hamileyseniz kesinlikle sigara ve alkol kullanmamalısınız. Sigara ve alkol kullanmayı azaltmak işe yaramaz, eğer sağlıklı bir hamilelik ve hamilelik sonrası süreci geçirmek istiyorsanız bunları tamamen bırakmalısınız. Bunların aşırı kullanımı bebeğin zayıf olmasına, erken doğuma ve hatta düşüğe sebep olmaktadır. Alkol ise çocuğun sakat doğmasına ya da zeka bozukluklarına sebep olabilir. Bu yüzden sağlıklı bebekler yetiştirebilmek için alkol ve sigara tüketimi kesin olarak bırakılmalıdır.

Folik Asit

Folik asit bir vitamindir. Bu vitaminin vücutta yeterli oluşu, çocuğun omurga ya da kemik sorunları ile doğması ihtimalini azaltır. Bu yüzden yeteri miktarda folik asit tüketilmelidir. Anne adayları hamile kalmadan 3 ay önce folik asit alımına başlamalıdır. Hamileliğin sağlıklı geçmesinin yöntemlerinden biri budur. 

Folik asit aynı zamanda kan şekeri düzeylerini de ayarlar. Doğum sırasında oluşabilecek anomalilerin gerçekleşme ihtimalini en aza indirir. Bu yüzden hamile kalmak için çabalayan çiftlerin önceden tüm testleri yaptırmaları ve vücutlarının ihtiyacı olan vitaminleri ve mineralleri tespit etmeleri gerekir. Eğer buna yönelik olarak tedavi görülür ve beslenilirse, doğacak çocuk da sağlıklı olacaktır. 

Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalı?

Her kadın hamile kalmak ister, evet ama hamile kalmak için ne yapmalı ve nelere dikkat edilmeli? Dikkat edilmesi ve yapılması gerekenleri şu şekilde sıralamak mümkün:

Bir beslenme uzmanına görünülmeli.

Vitamin ve mineral takviyesi yapılmalı.

Beslenme alışkanlıklarından zararlı olan her şey çıkarılmalı.

Kilolu olmak ya da zayıf olmak doğurganlığı etkileyeceği için vücut ağırlığına dikkat edilmeli.

Sigara ve alkolden kesin olarak uzak durulmalı.

Aşırı kahve tüketilmemeli.

Sık sık tatil yapılmalı ve moraller yüksek tutulmalı.

Cinsel ilişkilerin kalitesi arttırılmalı.

Sabırlı olunmalı ve aceleci davranılmamalı.

Sağlıklı Doğurganlık İçin, Sağlıklı Yaşam!



Her anne adayı dünyaya sağlıklı bir çocuk getirebilmek için çaba sarf etmelidir. Beslenme alışkanlıklarından, düzenli spor yapmaya, cinsel ilişki kalitesinden moral ve motivasyona kadar pek çok parametre hamile kalma süreçlerini etkiler. Bu yüzden her konuya özel olarak önem verilmelidir. Eğer anne adayları bu yönlendirmelere uyar ve hayatlarını buna göre düzenlerlerse, hem hamilelik sürecinde, hem de sonrasında sorun yaşamazlar. Ayrıca dünyaya sağlıklı bir çocuk getirmiş olurlar.

Bu yüzden siz de tüm tavsiyelere uyun ve bu süreçte doktorunuzdan destek almayı unutmayın.

Bu yazıda ilginizi çekebilir

35 Yaş Gebelik

Paylaş

Yazar Hakkında

NLP Uzmanı & Yaşam Koçu

Bir cevap bırakın