Hamilelik döneminde anne adaylarında baştan aşağı değişiklik görülmektedir. İlk birkaç ay genelde bulantı ve yeme bozukluğu görülse de ileri ki aylarda bu durum değişiklik göstermektedir. Anne bebek ilişkisinin başlangıcından itibaren anne fiziki ve psikolojik olarak değişimlere uğramaya başlar. Bu hamilelik sürecinde anne adayı günlük hareketlerinde bile yorgun düşebilir, hareketsiz kaldığı an uyumaya başlayabilir. Bunların yanı sıra bazı anne adayları ruhsal çöküşler de yaşayabiliyor, bunun nedenleri kişiden kişiye değişmektedir fakat genel olarak bebek büyüdükçe hareket etme imkanının azalması anne adaylarına kötü bir etki yapmaktadır. Bu noktada anneler günlük hayatta yapabildikleri bazı işleri yapamamaktan şikayet ederler.
Fiziksel olduğu kadar ruhsal olarak da en büyük değişiklikler yine hamilelik döneminde görülmektedir. Durup dururken ağlamaya başlamak, korku ve endişe halinde olmak hamilelik esnasında görülen durumlardandır. Son aylara yaklaşıldıkça bu duygu değişimleri daha çok artış göstermektedir, anne adayları ilk aylarda bebeği tam hissedemediğinden duygu değişimleri daha az seviyededir.
Hamilelikte Aylara Göre Duygu Değişimleri
Birinci ay: Hamilelikte ilk ay, anne olacağı öğrenildiği için sevinç ve heyecan yaşanan bir aydır.
İkinci ay: İkinci aya gelindiğinde anne adayı zamanla şaşkınlığını üzerinden atmaya başlar ve hamilelik sürecine alışmaya çalışır.
Üçüncü ay: Hamilelik sürecine alışan anne adayı, doğacak olan bebeği için sürekli endişe duymaya başlar. Bu dönemde yavaş yavaş hareket etmeye başlayan bebeğinin her hareketini takip etmeye çalışır. Psikolojik olarak duygu değişimlerinin arttığı bir aydır.
Dördüncü ay: Hamilelik için çok önemli aylardan biri olan dördüncü ayda bebeğin cinsiyeti belli olmaktadır. Bebeğinin cinsiyetini öğrenen anne, bu ayda genelde hazırlıklar yapmaya başlar. Artık anne olmaya kendini alıştıran anne adayları doğacak olan bebekleri için sürekli endişe duymaya başlar. Aynı zamanda fiziksel olarak da değişimlerin görülmeye başlandığı bu ayda anne adayları aniden sinirlenebilir, ağlama krizlerine girebilir veya ufak olaylarda dahi çok fazla sevinme gibi birbirine zıt ve aşırı davranışlarda bulunabilir.
Beşinci ay: Anne adayları, karınları iyice şişmeye başladığı için utanmaya başlayabilir. Karınlarının şişmesi dışında el ve ayaklarında da şişme, sivilcelenme ve kızarıklık gibi farklı cilt sorunları ortaya çıkabilir. Bu şekilde oluşan fiziki değişimler anne adaylarını psikolojik olarak kötü etkilemektedir.
Altıncı ay: Anne adayları bu ayda genelde bebeklerini kucağına alacağı zamanın giderek yaklaşması ile büyük bir sevinç ve heyecanın içine girerler.
Yedinci ay: Doğum şekli, nasıl olacağı tarzı çeşitli soru işaretleriyle hem endişe duydukları hem de keyifli bir aydır. Bu ay genelde anne adayları doğumla alakalı bazı endişeler duyabilmektedir. Aynı zamanda bebeğine kavuşacağı süre azaldıkça anne adayı mutlu olur, bu şekilde ikili duygu değişimlerinin çok yaşandığı bir aydır.
Sekizinci ay: Endişelerin ve mutlulukların bir arada yaşandığı ve en üst seviyelere çıktığı bir aydır. Anne adayları bu ayda genellikle çok farklı tavırlar sergiler.
Dokuzuncu ay: Endişe ve kaygının iyice arttığı bu son ayda anne adayları doğumla ilgili rüyalar görüp sürekli uykudan uyanabilir. Endişelerin, heyecanın, korkunun ve mutluluğun sürekli yaşandığı bu ayda anne adayları karmaşık tavırlar sergileyebilir.