Kelebek Hastalığı Nedir?
Tıp dilindeki adıyla Epidermolisiz Bülloza olarak bilinen kelebek hastalığı tedavisi olmayan bir hastalık çeşididir. Genetik bir cilt hastalığı olmakla birlikte nadir olarak rastlandığı da, bilinen gerçekler arasındadır. Ciltte en ufak sürtünmeler, yaralanmalar ve çizikler sonucu içi su dolu kabarcıklar oluşmaktadır. Oluşan kabarcıklar bazı hastalarda oldukça iridir.
Ancak bazılarında küçük kabarcıklardan oluşur. Kabarcıkların iriliğine göre bu hastalık dört çeşide ayrılmaktadır. İlk türü olan epidermollisiz bülloz simpleks, en rahat türüdür. Kabarcıklar daha küçüktür. Ancak diğer üç türünde kabarcıkların iriliği artmaktadır. Distrofik epidermollisiz bülloza, junctional ve kindler sendromu olmak üzere üç türü daha bulunmaktadır. Kindler sendromu bu hastalığın 4. türüdür. Ağır etkiler gösteren bu çeşidi, en ufak bir hasar söz konusu olduğunda derinin hemen kabarmasına, şişmesine ve iri iri kabarcıkların oluşmasına sebep olmaktadır.
Kelebek Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Genetik cilt hastalıklarından biri olan kelebek hastalığı, ilk olarak kendini eklemlerde hissettirmektedir. Eklem ağrıları ve iltihaplanmaları söz konusu ise detaylıca doktor kontrolünden geçmek ve ailenizde kelebek hastalığı hikayesi olan biri olup olmadığını araştırmak gerekmektedir. Bunun dışında kendinizi her daim yorgun hissediyorsanız ve aniden kilo kaybı yaşadıysanız ateşin yükselmesi de buna eşlik etmişse şüphe duymak olası bir durumdur. Yüzde oluşan kelebek şeklini andıran kabarcıklar, farklı yerlerde oluşan kabartılar, saç dökülmeleri, güneş ışığına karşı cilt hassasiyeti, bulantı, kusma, karın ağrısı, başta akciğer ve böbrekler olmak üzere iç organlarda oluşan iltihaplanmalar, ani baygınlıklar gibi belirtiler bir araya geldiği taktirde kelebek hastalığından şüphelenmek olası bir durumdur. Hemen doktorunuza başvurup detaylıca bir muayeneden geçmekte fayda var.
Kelebek Hastalığı Tedavisi Nasıldır?
Genel olarak tedavisi olmamakla birlikte hastalık çeşidine göre etkilerini azaltmak mümkündür. Özellikle çocukluk döneminde kelebek hastalığına yakalanan bireylerde ani ölümlerin meydana gelmesi olası bir durumdur. Ciddi kontrol isteyen ve takip gerektiren bir hastalık olmakla birlikte en ufak bir aksama durumunda sakatlıklara ve ölümlere meydan vermektedir. Doktorunuza başvurduğunuz taktirde genellikle tedaviye ilaç ile başlamaktadır. Ağrının ve kaşıntıların durdurulması için ilaç oldukça gereklilik taşımaktadır.
Ayrıca yemek borusunu genişletmek, mideye tüp taktırmak, estetik operasyonla cilt aşılamak, hastalığın etkilerini azaltmak için gerçekleştirilen cerrahi operasyonlardır. Ayrıca yara izlerine bağlı olarak oluşan hareket kısıtlanmalarını önlemek adına rehabilitasyon tedavisi önerilmektedir. Gen, kemik iliği gibi pek çok tedavi yöntemi de ek olarak kullanılırken bunların tamamı hastalığın verdiği tahribatı önlemek adına kullanılmaktadır. Hastalığın kökünü kurutacak herhangi bir tedavi yöntemi henüz Tıp biliminde geliştirilmemiştir.