Günümüzde fazla kilolar çoğu kişinin en büyük problemi. Özellikle yaz ayları gelmesiyle birlikte hızlı kilo verdiren diyetlere olan talep artar. Kadınlar başta olmak üzere her yaştan kişiler tarafından yapılan bu diyetler yanlış uygulandığında daha fazla kilo alımı söz konusu olabilir. Bunun için önce bedeni iyi tanımak ve ona uygun diyetler yapmak gerekir. Burada önemli olan vücuda en uygun besinleri yemek ve sağlıklı bir şekilde kilo vermektir. Son günlerde ön plana çıkan ketojenik diyet ise bu noktada dikkatleri çekti.
Ketojenik Diyet Nedir?
Ketojenik diyetler ya da kısa adıyla “keto diyet” sağlıklı bir şekilde kilo verdiriyor. Kişisel olarak en uygun kiloya gelinmesini sağlıyor. Bedenin daha hızlı olarak ve daha kısa sürede yağ yakması hedefleniyor. Vücut bu diyetle birlikte kendini düzene sokuyor. Ya yakımı öncelikle karbonhidratlardan başlıyor. Sonra vücut sırasıyla yağ yakıyor. Yağ yakımı tamamlandıktan sonra ise proteinler kullanılıyor. Bu nedenle ketojenik diyet ilk sıraya yağları alıp onu yakmaya başlıyor. Bu kaynaklar kısa sürede enerjiye dönüşüyor.
Ketojenik Diyet İle Enerji Nasıl Sağlanıyor?
Uygulanan keto diyette beden kısa süre içerisinde yağ yakarak kilo veriliyor. Bunun için de doğru beslenme planları uygulanıyor. Normal zamanda metabolizma enerji kaynağı olarak glikozu kullanıyor. Glikoz ise şekerin en basit hali olarak biliniyor. Aynı zamanda glikoz da karbonhidratın yapı taşıdır. Glikoz en kısa sürede enerjiye dönüşse de açlığın çözümü değildir. Bu nedenle glikoz hızlı bir biçimde insülin seviyesini arttırır. İnsan vücudundaki insülin seviyesi ne kadar çok yükselir ise vücuttaki şeker dengesi bozulur.
Ketojenik Diyette Yağ Nasıl Yakılır?
İnsülin direnci yükseldikçe o kadar çok acıkmaya başlanır. Acıktıkça ise karbonhidrat alma eğilimi de hızla artar. Bu da önüne geçilemez bir duruma dönüşür. Ketojenik diyet tam da bu noktada önemli bir misyon üstlenir. Keto diyet ile birlikte karbonhidrat alımı azaltılır. Vücudun glikozdan aldığı enerji ise yağa çevrilir. Beden yağ depolamak yerine çok hızlı bir şekilde yağ yakmaya başlar. Bu nedenle keto diyette sağlıklı yağ tüketmek gerekir. Sağlıklı bir şekilde yağ tüketerek vücudun yağ yakmaya başlaması sağlanabilir.
Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir?
Ketojenik diyeti yaparken karbonhidratı neredeyse yok denecek kadar azaltmak gerekir. Ancak bu şekilde sağlıklı bir kilo kaybı yaşanacaktır. Bu diyette glikoza ulaşamayan beden yağı enerji kaynağı olarak görüp yağ yakımına girişecek. Bu duruma da “ketosis” deniliyor. Vücutta ketosis başladığı andan itibaren vücut yağ yakmaya başlayacaktır. Kısa zamanda kilo vermek ve yağ yakmak isteyenler için en iyi diyet keto diyettir. Vücut ketosis’e geçer geçmez vücuttaki istenmeyen yağları hızla yakmaya başlayacaktır.
Ketojenik Diyetin Yararları Ve Bilinmeyenleri Nelerdir?
Ketojenik diyet uygulayarak zayıflayanlar bu diyetin yararların oldukça fazla olduğunu söylüyor. Bu diyet vücuttaki şeker seviyesini düşürmeye başlıyor. Bu nedenle gereğinden fazla glikoz da üretilmemiş oluyor. Böylelikle kan şekeri de hızlı bir şekilde dengeleniyor. Tabi ki şeker ve diyabet hastaları bu diyeti dikkatli bir şekilde uygulamalılar. Hatta diyete başlanılmadan önce mutlaka bir doktora danışılmasında fayda var. Ketojenik diyette vücut enerji kaynağı olarak şekeri de kullanabiliyor.
Ketojenik Diyette Enerji Artışı Nasıl Sağlanır?
Vücuttaki glikozun fazlası ise kısa sürede yağa dönüşüyor. Bu ise sonrasında enerji olarak kullanılmıyor. Hemen sonrasında vücutta yeniden enerji ihtiyacı doğuyor. Bununla birlikte yorgunluk hissi de yaşanıyor. Vücuttaki karbonhidratlar ise şekeri hızla yükseltiyor. Buna göre şeker düşmeye başlayınca beden iyice halsiz kalıyor. Keto diyette ise enerjiyi yağlar sağlıyor. Bu nedenle enerji de hızla artabiliyor.
Protein Ağırlıklı Ketojenik Diyet
Ketojenik diyetler protein ağırlıklı olduğu için bu durum açlığın önüne geçiyor. Yani bu diyet bir bakıma iştah kontrolünü de sağlıyor. Vücut diyetten önce enerjiyi glikozdan sağladığı için bir anda yorgunluk ve halsizlik oluşabiliyordu. Ama bu diyete başlandıktan sonra enerji yağdan sağlanıyor. Protein ağırlıklı beslenme şekli ön plana çıkıyor. Bu durum da sürekli bir açlık halini ortadan kaldırıyor. Yani ketojenik diyeti uygulamaya başladıktan sonra sürekli bir iştahlı hal ortadan kalkmış oluyor.
Ketojenik Diyette Beslenme Nasıl Olmalı?
Ketojenik diyeti uygulayanlar için kesinlikle yenilmesi gerekenler ve yenilmemesi gereken besinler vardır. Bu konuda kesin ve katı bir süreç var. Bu diyeti uygularken asla karbonhidrat yenilmemeli. Ketojenik diyette vücudun ketosis moduna girebilmesi için vücuttaki karbonhidrat oranı mutlaka sıfırlandırılmalı. Karbonhidrat denildiğinde sadece hamur işi göz önüne getirilmemeli. Fast food, hamur işleri, kurabiye ve kızartmalar da asla yenilmemeli. Bu diyette tahıl, nişasta ve tüm meyveler kesinlikle yenilmemeli.
Ketojenik Diyette İken Neler Yenilebilir?
Ketojenik diyete başlanıldığında beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Yenilebilir olan besinler diyet listesine dahil edilebilir. Bu diyete başlanıldığında et ve et ürünleri, yumurta, zeytin ve sarımsak yenilebilir. Tatlı ihtiyacı ise bitter çikolatadan karşılanabilir. Bu bitter çikolataların yüzde 70 kakao oranına sahip olması gerekiyor. Ayrıca diyette badem, avokado, deniz ürünleri ve zeytinyağı yenilebiliyor. Aynı zamanda ketojenik diyette hindistan cevizi yağı, fındık ve yağlı tohumlar da yenilebilen besinler arasında.
Ketojenik Diyette Hangi Besinler Yenmemeli?
Ketojenij diyete başlanıldığında kesinlikle yenilmemesi gereken besinler var. Mesela tüm tahıllar kesinlikle yenilmemeli. Ayrıca şeker ve şekerli gıdalar da beslenme düzeninden hemen çıkartılmalı. Tüm meyveler de bu diyette yenilmemeli. Ayrıca kök besinler yani patates, havuç gibi gıdalar da tüketilmemeli. Aynı zamanda tüm baklagiller de bu diyat boyunca diyet listesinde asla yer almamalı. Hamur işleri, yağlı kızartmalar ve tüm karbonhidrat ürünleri de ketojenik diyet sırasında tüketilmemeli.
Ketojenik Diyette Ketosis Moduna Nasıl Geçilebilir?
Ketojenik diyetin parolası sabır ve istikrardır. Vücudun ketosis moduna geçebilmesi için bazı detaylara çok dikkat etmek gerekir. Ne olursa olsun günde 20 gram karbonhidrattan fazla karbonhidratlı ürünler tüketilmemelidir. Bu diyet sırasında oldukça fazla protein tüketilmeli. Ayrıca sağlıklı yağlar da gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Bu diyet sırasında bol bol su içilmesi gerekiyor. Ayrıca tüm gün yemek yerine günde 8 saat yemek 16 saat oruç tutmak oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca günde 20-30 dakika boyunca egzersiz olmalı.
Ketojenik Diyette Örnek Menü
Ketojenik diyete başlamak isteyenler için ketojenik diyet menü örneği verilebilir. Ayrıca ketojenik diyet menü örneği bir taslak olabilir.
1.GÜN
Kahvaltı: Domates, salatalık, zeytin, 2 yumurta ve sınırsız yeşillik
Öğle: 150 gr balık\tavuk eti, yeşil salata (Bol zeytinyağı ve limon ile)
Akşam: 100 gr hindi eti, 2 yemek kaşığı zeytinyağı eklenen yeşil salata
2.GÜN
Kahvaltı: 1 adet avokado, 6 adet ceviz, 40 gr beyaz peynir ve yeşil salata
Öğle: 150 gr pirzola, 100 gr kırmızı meyve
Akşam:100 gr kabak çekirdeği, 2 yemek kaşığı zeytin yağı eklenmiş yeşil salata ve 150 gr haşlanmış hindi eti
3. GÜN
Kahvaltı: Haşlanmış yumurta, avokado ve 5 adet ceviz
Öğle:150 gr. döner, sınırsız yeşil salata
Akşam:150 gr haşlanmış hindi, sınırsız yeşil salata ve avuç dolusu kabak çekirdeği.
Ketojenik Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?
0 1 2
Paylaş