Kuantum Ne Demektir?
Kuantum en basit anlamıyla miktar demektir. Etimolojik kökeni Latince’ye dayanmaktadır. Latince’deki “quantitas” kelimesinden dilimize kuantum olarak geçmiştir ancak anlamını korumamıştır. Kuantum tek başına kullanılmayıp Kuantum Fiziği, Kuantum Mekaniği gibi ifadelerle kullanılmaktadır.
Kuantum Mekaniği
Kuantum Mekaniğinin ne olduğunu tam olarak açıklamayı bu zamana kadar hiçbir bilim adamı başaramamıştır. Zaten kuantum mekaniği de Schrödinger’in Kedisi örneğinde olduğu gibi tam bir belirsizlik ilkesine dayanmaktadır. Daha detaylı açıklamak gerekirse atom altı parçacık seviyesinde bir parçacığın ne zaman nerede hangi enerji seviyesinde olduğunu tahmin etmeye ve buna bağlı olarak yeni fizik kanunları ortaya koymaya yönelik bir fizik dalıdır.
Schrödinger’in Kedisi
Aslında böyle bir deney hiç olmamıştır. Schrödinger’in kafasında canlandırdığı bu deneyde kutuya konulan bir kedinin yanına bir buton ve bu butona bağlı olarak bir zehirli gaz açığa çıkaran bir sistem vardır. Kutunun kapağı kapatıldığı zaman Schrödinger’e göre bu kedi hem canlıdır hem de ölüdür. Çünkü kutunun kapağı açılmadan kedinin durumunu bilmemize imkan yoktur. Bundan dolayı kedi hem canlıdır hem de ölüdür. İşte bu basit anlatım Kuantum Mekaniğinin temelini anlatan bir örnektir. Aynı şekilde atom çevresinde dönen elektronların da hangi enerji seviyesinde olacağı hiçbir zaman bilinememiştir. Bu temele dayanan kuantum mekaniği birçok şeyi açıklamaya gebedir.
Astronomide Kuantum Mekaniğinin Yeri
Astronomi biliminde, gezegenleri, yıldızları, gök adalarını ve hatta galaksileri incelenir. Bundan dolayı konusunda evrenin nasıl oluştuğu, ne zaman oluştuğu gibi sorulara da yanıt aramaktadır. Tam bu noktada kuantum mekaniğiyle kesişmektedir. Kuantum mekaniği atom altı parçacıklarla ilgilenirken nasıl olur da devasa boyutlarla ilgilenen bir bilimle kesişir? Gezegenlerin konumunu hesaplamada, evrenin yaşını hesaplamada ve daha birçok konuda kuantum mekaniği astronomi bilimine yardımcı olmaktadır.