Meme Kanseri ve Belirtileri nelerdir bu konumuzda ona değineceğiz.Meme kanseri ağırlıklı olarak ileri yaşlarda ortaya çıkan bir durumdur. İyi veya kötü huylu olabilirler. Kötü huylu olan durumlarda kitle tümöre dönüşerek kanseri başlatmaktadır. Hiç doğum yapmamış kadınlarda meme kanseri olma ihtimali diğer kadınlara göre daha yüksektir.
Meme kanserinde tedavi yöntemleri ;
Ameliyat ile kitle, tümör veya organ alınabilmektedir. Radyoterapi kemoterapi,hormon tedavisi, ışın tedavisi uygulanabilmektedir.Tedavinin seçimi hastanın biyopsi sonucuna,yaşına,tümörün cinsine büyüklüğüne ve safhasına göre değerlendirilmektedir. Mastektomi uygulanabilmektedir. Yani tümörün yayıldığı ve yayılması beklenen dokuların tamamen alınması işlemine Mastektomi denir. Memede oluşan kanserli hücreler kan yolu ile diğer organlara veya diğer dokulara sıçrayabilmektedir. Bunu önlemenin yöntemleri vardır örnek olarak kemoterapi tedavisi veya tümör yok edici ilaçlar mevcuttur.
Her kanserde olduğu gibi burda da erken teşhis çok önemlidir. 1. veya 2. aşamada teşhis edilen meme kanserleri daha rahat ve kolay şekilde tedavi edilir ve tümör yayılma riski azalır.
Geç doğum yapan, ilk adetini erken yaşta gören, menopoza 55 yaşından sonra giren, emziremeyen, doğum kontrol hapını uzun süre kullanan, menopoz sonrası hormon tedavisi ve ilaçlarını uzun süre kullanan, uzun boylu, aşırı zayıf ya da aşırı kilolu olanlar, aşırı yağlı beslenenler, ailede meme kanseri öyküsü olanlar, alkol tüketenlerde meme kanseri riski çok daha fazladır.
Genel sağlık durumu genel olarak yıllık olarak belirli periyotlarla kontrol yapılmalıdır. Egzersiz yapılmalı sigara, alkol, stres ve kötü beslenmeden uzak durulmalıdır.İyi uyumak, temiz hava almak v.b. aktiviteler meme kanser riskini azaltan faktörlerdendir.
Meme kanserinin bilinen ve en çok rastlanan belirtisi Memede ağrısız ve zamanla büyüyen kitlenin el ile hissedilmesidir.
Meme ve çevresindeki deride kalınlaşma, tahriş, şişlik, meme ucunda akıntı, renk değişimi, bozulmalar, hassaslaşma ve içe dönme gibi belirtiler de şüphe teşkil eder. Bu belirtiler fark edildiği anda uzman doktora görünmek gerekir.
Genç kadınlarda mamografi tercih edilmemekle birlikte ultrason çekilir. Menapoz öncesi dönemde adetin başlangıcından sonraki 7. ve 10. günlerde menopoz sonrası dönemde ise her ayın aynı günü muayene yapılmalıdır. Evre 3 ve Evre 4 ileri boyutta meme kanseri aşamasıdır ve hayati açıdan risklidir. Onkoloji uzmanları kanserli hücreyi en etkin şekilde diğer bölümlere geçmesine izin vermeden etkili bir şekilde ortadan kaldırmaya çalışır.