Meme Kanseri Bulguları Nedir
Meme kanseri, kadınlarda görülen ve kadın sağlığını fazlasıyla tehdit eden kanser türlerinin başında gelmektedir. Bu kanser türü, her sekiz kadından birinde görülen, sağlık açısından sakıncalı olan, fazla ilerlediğinde ölüme kadar gidebilen bir kanser türüdür. Meme dokusunun herhangi bir yerinde, bu dokularda oluşan kanserli hücrelerin büyümesiyle ortaya çıkar. Genellikle aileden geçer ancak farklı etmenlerin etkisiyle ortaya çıktığı da görülmektedir. Özellikle de anneden kıza geçen bir kanser türüdür. Dolayısıyla annesinde meme kanseri görülen bireylerin, özellikle dikkat etmesi gerekmektedir.
Riskli Durumlar:
Kadınlarda görülen bu kanser türüne yakalanma riski, yaşla doğru orantılı olarak ilerler. Dolayısıyla yaşça ilerlemiş kadınların dikkat etmesi gereken bir hastalıktır. Ayrıca doğum yaşı da bu hastalığı çağıran etmenler arasındadır. Uzmanlar tarafından otuz yaşından sonra ilk doğumunu yapan kadınlarda daha sık görüldüğü açıklanmıştır. Ayrıca ilk adetini erken yata gören kadınlar, geç yaşlarda menopoza giren kadınların, uzun süre doğum kontrol hapı kullanan kadınların, menopoz sonrası hormon tedavisi görmüş kadınların, fazla miktarlarda alkol kullanan kadınların; riskli bir pozisyonda olduğu söylenebilir. Dolayısıyla bu durumlarda bulunan kadınların dikkat etmesi gerekmektedir.
Belirtiler:
Bu kanser türünde, kadınların karşılaştığı en belirgin belirti; memede hissedilen kitledir. Bu kitle ağrısız olduğu gibi zamana bağlı olarak büyüme gösterir. Ancak bazı durumlarda bu kitleye ağrı da eşlik edebilir.
Nadir belirtilerden biri ise meme dokusunda bozulmaların gözlemlenmesidir. Meme dokusunda çekilmeler, meme derisinde kalınlaşmalar, memede şişlikler, meme derisinde tahrişler ve meme ucunun hassaslaşması gibi belirtiler de görülebilir. Dolayısıyla bu belirtilerden bir ya da birkaçıyla karşılaşıldığında muhakkak bir doktora başvurulmalıdır.
Teşhis:
Bu kanser türü, ilk evrede çoğunlukla belirti göstermeyebilir. Kanserin erken dönemde teşhis edilebilmesi, kişinin bu konudaki bilinç durumuyla ilgilidir. Hastalandığından şüphelenen kişinin bilinçli olarak, meme muayenesi gerçekleştirmesi, kendini ciddi biçimde gözlemlemesi gerekmektedir. Meme kanserinin erken dönemde teşhis edilebilmesi için üç yöntem vardır. Bunlar; hastanın meme muayenesi gerçekleştirmesi, doktor tarafından yapılan meme muayenesi veya yine doktor tarafından çektirilen meme röntgeni de teşhis için son derece önemlidir. Her kadın, 20 yaşından sonra düzenli aralıklarla meme muayenesi gerçekleştirmeli ve iki yılda bir doktor kontrolünden geçmelidir. Kırk yaşını geçmiş kadınların da muhakkak yılda bir doktor kontrolünden geçmesi gerekir. Bu durumda, kanser riski ve ilerleme hızı yüzde otuz azaltılabilmektedir.
Tedavi:
Meme kanserinin tedavisi için öncelikle alanında uzman kişilerden yardım alınmalıdır. Kanser teşhisi ve tedavisi ciddi bir iştir ve kendini bilen, alanında uzman doktorlar bu tedavi yöntemleri için seçilmelidir. Çoğunlukla, ilk tercih edilen tedavi yöntemi, cerrahi müdahaledir. Kanserli meme dokusu, göğüsten tamamen alınır. Kanserin çok ilerlemediği durumlarda meme dokusunu koruyucu cerrahi müdahale gerçekleştirilebilir. Bu müdahalede, ileri seviyedeki müdahale gibi meme dokusunun tamamının alınması yerine sadece kanserli olan kısmı alınır. Ancak sonrasında ışın tedavisi alınmalıdır. Çoğunlukla, her iki cerrahi müdahaleden sonra da kemoterapi ve hormon tedavisi uygulanmaktadır. Hekimler tedavi yöntemine, kanserin hangi evrede olduğuna ve tümörün büyüklüğüne göre karar verirler. Bazı durumlarda direkt tedaviye başlanırken, bazı durumlarda tümör, birtakım yöntemlerle tedaviye uygun bir duruma getirilir.