Menopozda Zayıflama Nasıl Olur
Menopoz kadınların belirli bir yaşa gelmesi ile önce adet olma süreleri artması ve zaman geçtikçe tamamen adetten kesilmesi anlamına gelir. Kadınlarda sağ ve sol yumurtaların işlevlerini yerine getirme işlemini yapmaması, bunun ile birlikte çatlaması gereken yumurtaların çatmaması ve adet kanamasının tamamen gelmemesi kadınlarda; terleme, vücuda sıcaklık basması, sinirlilik, uykusuzluk ve çarpıntının ortaya çıkması ile menopoz süreci kadınların sıkça şikayet ettiği konular arasında yer almaktadır.
Menopozda, Metabolizma Nasıl Hızlanır?
Menopozda, vücuttaki organların görevlerini eksiksiz yapmamasında kaynaklanan rahatsızlıklar görülmektedir. Bununla birlikte kadınlarda regl görmemeleri ile vücutta üretilen kirli kanın atılmaması, hem metabolizmanın hem de hareket alanların kısıtlanmasına sebep olmaktadır. Metabolizmanın yavaş çalışması kadınları korkulu rüyası olan kilo alma durumunu da beraberinde getirdiği ve zayıflama ve sağlıklı beslenmenin önemi daha da artmaktadır. Yavaşlayan metabolizmanın ve menopoza girmenin kadınlarda psikolojik olarak da yeme içme bozukluğunu (duygusal yeme bozukluğunu) da beraberinde getirdiği görülmüştür.
Menopozda Nasıl Zayıflanır?
Metabolizmanın yavaş çalışması, yavaşlayan metabolizmanın menopoza giren kadınlarda psikolojik olarak da yeme içme bozukluğunu (duygusal yeme bozukluğunu) da beraberinde getirdiğinden bahsetmiştik. Bu durumların önün geçebilmek için öncelikle bu durumla ilgili doktorunuza başvurmalısınız, vücudun eksik olan vitaminler için destek alınmalıdır. Vücutta eksik olan vitaminlerin zayıflamayı olumsuz yönde etkilediği görülmüştür.
Bunun yanında yeme alışkanlığımıza dikkat etmemiz gerekmektedir. Sabah kahvaltıları protein ağırlıklı beslenilmeli ve metabolizmayı hızlandıran yeşillikler tercih edilmelidir. Ara öğünlerde mutlaka yeşil çay, kahve ya da meyve tüketilmelidir. Bu süreç içerisinde bol bol sıvı tüketilmeli, şekeri olan hastaların aç kalarak zayıflamaya çalışmamalı ki bu durum hastalıklarını tetikleyip daha fazla yeme ve rahatsız olmalarına sebebiyet verebilir. Onun yerine sağlıklı, dengeli ve kontrollü beslenme ile bütün kendilerini aç bırakmamaları, ara ara atıştırmaları önemlidir.
Karbonhidratlardan (hamur işi, tatlı, şerbetli tatlılar, asitli, gazlı ve konsantre içeceklerden) uzak durulmalı, kan şekerini dengelemek için hayatımıza daha doğal bitkilerde oluşan tarçın, zerdeçal ve çemen otu vb. hem sindirimi hem de bağışıklığımızı güçlendiren doğal bitkileri tüketmeliyiz. Menopozun daha erken yaşlara inmesini de dikkate alırsak daha sağlıklı ve organik beslenmeye dikkat etmeliyiz.