Mesane Kanseri Nedir?
Mesane, idrar kesesi olarak isimlendirilir. Böbreklerden gelen idrarı depolayan ve küre şekline benzeyen bir organdır. Bu organın iç bölgelerinde kötü huylu ve amaçlı tümörlere rastlanabilmektedir. Bu tümörlere de mesane kanseri adı verilmektedir. Bu kanser türü, erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülmektedir.
Mesane kanserinin oluşması bir takım sıkıntılara yol açmaktadır. Bu kanserin sebeplerinden en bilinenleri kimyasallar ve sigara tüketimidir. Yoğun sigara tüketimi yapan kişilerde mesane kanserine yakalanma riski çok fazladır. Aynı şekilde kimyasal üretim gerçekleştiren fabrikalarda ve iş yerlerinde çalışan kişiler bu maddeler ile temas ettiklerinde mesane kanserine daha da yaklaşmaktadırlar.
Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Mesane kanserinin oluşmadan önce birçok farklı belirtisi yaşanmaktadır. Mesane kanseri teşhisi konulmuş hastaların çoğu, önceki dönemlerde idrar yapma sırasında meydana gelen kanamadan şikâyetçi olmuşlardır. İdrar sırasında ufak pıhtılar şeklinde kanama gerçekleşebilmektedir. Bu kanama, en büyük mesane kanseri belirtisidir.
Mesane kanserinin belirtilerinin neredeyse tamamı idrar yapma sırasında kendini göstermektedir. İdrar yapılırken sürekli olarak ağrı hissetme ve idrarın bitmesine yakın yoğun bir yanma hissetmek bu kanserin belirtilerinin başında gelmektedir. Bilgisayar aracılığı ile çekilen tomografiler ile kolaylıkla hastalığa teşhis koyulabilmektedir. Teşhis koyma işlemi tamamlandıktan ve ilk muayene olunduktan sonra hastalığın tedavisi için farklı yöntemler aranmaya başlanmaktadır.
Mesane Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Mesane kanserinin tedavisi KapalıTur olarak bilinen ameliyat ile yapılmaktadır. İlk olarak endoskopi yöntemi ile mesane izlenmektedir. Daha sonrasında hastanın isteğine göre genel veyahut da bölgesel anestezi uygulanmaktadır. Bölgesel anestezilerde sadece bel kısmından aşağısı uyuşturulmaktadır. Ameliyat başladığı sırada hasta aç olmalıdır. Ayrıca doktorlar tarafından teşhis koyulduğu gün kişinin ameliyat olması tercih edilmektedir. Bu sayede hastalık daha da ilerlemeden önlenmektedir.
Endoskopi yardımı ile mesane kanserine sebep olan tümörün yeri tam olarak belirlenmektedir. Daha sonra bu bölüme kesici aletler ile girilerek sorun yaratan et parçacıkları özel ekipmanlar ile kesilerek vücuttan atılmaktadır. Ameliyat oldukça kolay bir şekilde sonuçlanmaktadır. Operasyon sonrasında kişi yaklaşık olarak 1 gün gözetim altında tutulmaktadır. Ameliyatın ertesi gününde kişi taburcu edilmekte ve sorun tamamen ortadan kalkmaktadır.