Özgüven Fazlalığı Nedir
Özgüven, kişinin kendine karşı olumlu duygular hissetmesi ve bunun sonucu olarak kendini iyi hissetmesi olarak tanımlanabilir. Özgüven, kişinin yaşadığı ya da çalıştığı ortama göre değişkenlik gösterebilir. Özgüven duygusu kazanan kişilerin kişisel gelişim süreci daha sağlıklı olmaktadır.
Özgüven Nasıl Oluşur?
Çocuklar doğumundan itibaren bir yaşına kadar temel güven duygusunun oluştuğu dönemdir. Bu dönemde ailelerin sevgisinin yeterli, tutarlı ve sürekli olması çocuklarda özgüven duygusunun oluşması İçin önemlidir. Özellikle çocuğa bakan anne ya da bakıcısının davranışları çocukta özgüven duygusunun oluşumunda en önemli etkendir.
Çocuklarda üç yaşına kadar kendilerine ait benlik duyguları tam gelişmez ve bu dönemde çevresindeki kişilerin davranışlarından etkilenir. Bu dönemde çocuğun ihtiyaçları ne kadar karşılanırsa çocuk kendini o derece değerli hissedecektir. Çocuk kendini ne kadar değerli hissederse çevreyi de o kadar değer veren ve güvenilir olarak görecektir. Böylelikle çocukta özgüven duygusunun temeli atılmış olur.
Üç-Altı yaş arasında ise çocukların oyun öğrenme ve oynama dönemleridir. Bu dönemde ise çocuklarda yaratıcılık ve arkadaşlık ortamları oluşmaktadır. Başkalarıyla oyun oynayan çocuklar toplumsal ilişki kurmayı öğrenirler. Özgüven gelişmesi için aile sevgisinden sonra en önemli etken çevreyle oyun oynama sırasında oluşan arkadaşlık ilişkileridir. Bu dönemde yeteri kadar arkadaşlık ilişkisinde bulunmayan kişilerde sonraki dönemlerde özgüven eksikliği görülebilir.
Özgüven Fazlalığı Nedir?
Fazla özgüven her ne kadar herkesin istediği bir durum olsa da özgüven fazlalığı özgüven eksikliği kadar sorun olabilir.
Özgüven fazlalığı olan kişiler kendilerini diğer insanlardan üstün görme eğilimindedir. Sürekli olarak diğer insanlarla yarış halinde olurlar. Ancak bu yarış gizli olmakta ve bu kişiler sürekli olarak rakiplerini nasıl geçebilecekleri konusunda düşünce içinde olurlar. Bu düşünceler ise çok fazla enerji harcamak anlamına gelmektedir. Özgüven fazlalığı olan kişiler genel olarak hata yaptıklarında bu hataları kabul etmezler ve hatalarında kendilerini değil dışsal sebepleri suçlama eğiliminde olurlar. Her ne kadar hatalarında dışsal sebepleri suçlamalarda kendi içlerinde ise kendilerine ben bu hatayı nasıl yaptım diyerek kendilerini suçlarlar.
Özgüven fazlalığı olan kişiler yaşadıkları bu durumlarda çok fazla enerji harcamaktadır. Harcanan enerjinin fazla olması ise hayat kalitesini düşürmekte ve kişide psikolojik sorunlara yol açmaktadır.