Özgüven Nasıl Tamamlanır
Özgüven, kişinin kendisine olan saygısıdır. Kişinin kendisine gösterdiği saygı, sevgi, görev ve sorumluluklarını yerine getirmesidir.
Özgüveni eksik insanlara baktığımızda kendilerine özsaygılarının bulunmadığını ve kişisel gelişimlerini tam olarak tamamlayamadıklarını görmekteyiz. Kişisel gelişim insanın doğumundan başlayan ve sürekli artan oranda ilerlemesi beklenen etkileşimdir. Etkileşimimiz ilk önce ailede başlar, ailede başlayan etkileşim, ebeveynlerimizin sağlıklı ve tutarlı yaklaşması çok önemli olmaktadır. Araştırmalara göre bilinçaltına işlenen küçük yaştaki dengesiz davranışlar, ilerleyen yaşlarda bireylerin özgüven sorunları yaşamasına ve kişisel gelişimlerini tamamlayamadıklarını göstermiştir. Elbet değildir ki bu durum düzelmez, insanın kendisinin farkında olması ve kendi içerisindeki kişisel yolculuğunu tamamlaması imkansız değildir.
Psikolojik araştırmalara bakıldığında insanın kişisel gelişimi uzun süre destekle tamamlanması gerekmektedir. Bilişsel davranışlarımızın düzelmesi, sağlıklı kararlar alınması ve sağlıklı ilişkiler kurabilmesi için bireyin önce neyi, neden yaptığını anlamalıdır.
Özgüven Nasıl Tamamlanır?
Özgüveni eksik bireyler önce kendini sevmeyi, her halleri ile kimi zaman sinirli, kimi zaman eğlenceli, kilolu halli ya da zayıf hali veya kıvırcık dalgalı saçları ile sevmeli. Başkasının onu sevmesini değil kendini sevmeye başladığında, kendisine acımasız yorumlar yapmayı bıraktığında hayat daha olumlu bakıp etkilerini de görecektir.
Özgüven Eksikliğinin Sebebi Ebeveynler mi?
Aileden bahsetmiştik, toplumun aynası olduğundan, özgüveni düşük bireyler yetiştiren aileler olduğu gibi çocuklarına psikolojik şiddet uygulayan ya da farkında olmadan evdeki psikolojik şiddete maruz kalan çocuklarında, kişisel gelişimini tamamlayamayan özgüveni düşük, kendi mutsuzluğunu başkalarına yansıtarak, onların eksik yönlerini(kilolu olanla şişman, fazla zayıf olana sıska, kısa olana bücür, uzun olana sırık vb. argo yaklaşım)yüzlerini vurduğuna hepimiz şahit olmuşuzdur.
Küçük yaşlarda başlayan bu ayrıştırmanın farkında olmadan yapılan psikolojik baskı, kişilerin ileriki yaşlarında, birey olduklarında bile kendilerini eksik hissetmelerine, kişisel gelişim yolcuklarını tamamlayamamış özgüveni eksik bireyler olarak hayatlarını yarım olarak devam etmektedir. Tabi bu durum herkes için geçerli değildir. Kişinin kendini geliştirmesi, araştırması, öğrenmesi ve kendinin farkında olup, kendi ile yüzleşmesi gerekmektedir.
Belirli olgunluğa gelmiş kişisel gelişimini içinde tamamlamış ve sağlıklı bireylerin oluşması, günümüz insanların kadar gelecek kuşaklarında ihtiyacının olduğu gerçektir.