Rahim Kanseri Tedavi Yöntemleri

0

Rahim Kanseri Tedavi Yöntemleri

 

Tedavi Hakkında Genel Bilgiler

 

Rahim kanseri, günümüzde kadınları etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Bu kanser türünü tedavi etmek için, farklı uzmanlık alanları bulunan doktorlar beraber çalışarak disiplinler arası bir çalışma grubu oluştururlar. Çünkü rahim kanserini tedavi etmek için, birden fazla tedavi türünün uygulanması gerekir. Bu tedavi grubu, kesinlikle kadın üreme sistemindeki kanserler üzerine uzmanlaşmış bir doktoru içermelidir. Buna ek olarak, bu grup, pratisyen hekimleri, onkoloji hemşirelerini, eczacıları, danışmanları ve diyetisyenleri de içerir.

 

Rahim kanseri, cerrahi müdahalenin, radyasyon terapisinin, kemoterapinin ve hormon terapisinin dahil olduğu, bir veya daha fazla tedavi şeklinin kombinasyonuyla tedavi edilebilir. Birden fazla tedavi türünün uygulanması önerilir, ama bu durum kanserin aşamasına ve karakteristiğine bağlıdır. Tedavi şekli, kanserin aşamasına, tedavinin olası yan etkilerine, kadının genel sağlığına, yaşına ve kişisel tercihlerine ve tedavinin çocuk sahibi olma ihtimalini nasıl etkilediğine bağlıdır. Kadınların, tedavinin cinsel fonksiyonları ve üremeyi nasıl etkilediği ile ilgili endişeleri olabilir. Bu endişelerle ilgili olarak, tedaviye başlanmadan önce, sağlık ekibiyle konuşulmalıdır. Üreme yeteneğini korumak isteyen kadınlar, bu konuda bir üreme endokrinoloğuna danışabilirler.

 

 Cerrahi Operasyon

 

Ameliyat ile rahimdeki tümör ve çevresindeki bir miktar sağlıklı doku alınır. Genelikle, rahim kanseri için uygulanan ilk tedavi şeklidir.

 

Yaygın olarak uygulanan cerrahi müdahalelerden biri, histerektomidir. Kanserin yayılma miktarına göre basit histerektomi (rahmin ve serviksin ameliyatla alınması) veya radikal histerektomi (rahmin, serviksin, vajinanın üst kısmının ve yakındaki dokuların alınması) uygulanabilir. Menopoza girmiş hastaların ameliyatında, fallop tüpleri ve yumurtalıklar da alınabilir.

 

Kanser rahim boyunca yayılmışsa, histerektomiyle eş zamanlı olarak, kanserin yayılmasını önlemek için, tümör dokusunun yakınındaki lenf düğümleri de alınabilir. Bu prosedürün, meme kanseri ve diğer kanser türleri için de işe yarar olduğu kanıtlanmıştır.

 

Ameliyattan sonra, en yaygın olarak görülen kısa dönemli yan etki, acı ve yorgunluktur. Diğer yan etkiler, mide bulantısı ve kusma olabilir. Acı için, doktorun vereceği ilaçlar kullanılabilir. Ameliyat sonrası diyette, yağlı yiyecek miktarının kısıtlanması, mide bulantısını azaltacaktır.

 

 Radyasyon Terapisi

 

Radyasyon terapisi, yüksek enerjili x-ray ışınlarının ya da diğer partiküllerin kanser hücrelerini yok etmesidir. Bu tedaviyi, radyasyon onkolojisinde uzmanlığı olan bir doktor uygulamadır. Bu tedavi uygulanırken, belli bir periyotta ve belirlenen bir sayıda uygulama yapılır. Radyasyon terapisinin, en yaygın uygulanan şekli, external-beam radyasyon terapisidir. Bu terapi şeklinde, ışın, vücuda bir makine tarafından dışarıdan verilir.

 

Rahim kanseri olan bazı kadınlara cerrahi operasyona ve radyasyon terapisine ihtiyaç duyarlar. Radyasyon terapisi, çoğunlukla ameliyattan sonra herhangi bir kanser hücresi kalmışsa, kalan kanser hücrelerini öldürmek için uygulanır. Bazı özel durumlarda, ameliyattan önce tümörü küçültmek için de kullanılır. Eğer rahim kanseri olan kadın ameliyat olamıyorsa, diğer bir tedavi seçeneği olarak uygulanır.

 

Tedavinin yan etkisi olarak, bitkinlik, bağırsak hareketlerinde yavaşlama görülebilir ama tedaviden sonra çoğunlukla yan etkiler kaybolur. Bağırsakta ya da vajina da uzun dönemli yan etkiler görülebilir.

 

Kemoterapi yönteminde ise, kanser hücreleri öldürmek için ilaçlar kullanılır. Genellikle, cerrahi operasyondan sonra, radyasyon terapisi ile beraber ya da radyasyon terapisi olmadan uygulanması tavsiye edilir. İlaçlar, kana enjekte edilerek ya da hap ile oral yoldan verilebilir.

Bu makalemiz de ilginizi çekebilir ” Meme Kanseri Bulguları Nedir”

Paylaş

Yazar Hakkında

Bir cevap bırakın