Beslenmede Yapılan Hatalar Hastalığın İlerlemesine Yol Açabilir
İnsan vücudu için hayati önem taşıyan ve sürekli ihtiyaç duyduğumuz tiroksin hormonunu üreterek kana veren tiroid, her insanda bulunan önemli bir organdır. Troid organı tarafından üretilen hormon T3 ve T4 şeklinde vücutta bulunmaktadır. Tiroid organının iç yüzünde yapışık olarak yer alan kalsiyum bezelerinin bir tanesinin veya tamamının (sayısı altıya kadar çıkabilir) ameliyat ile alınması halinde kişi, kemik erimesinin önüne geçebilmek için yaşamını kalsiyum desteği alarak geçirmek zorunda kalmaktadır.
Tirod ile ilgili bir problem yaşamakta olan hastaların beslenme değişikliği ile tiroidi kontrol altına alması zordur. Ancak bu tür hastalarda bazı gıdaların tüketilmesi hastalığın seyrini değiştirerek ilerlemesine neden olabilmektedir. Soya ve soyalı ürünler ile selenyum ve iyot, tiroid hastalarının tüketimden tamamen kaçınmaları mümkün olmasa dahi olabildiği kadar uzak durması gerek besin öğeleri arasında yer almaktadır.
Tiroid Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Tiroid bezi tarafından salgılanan hormonlar metabolizma hızını belirlemektedir. Metabolizma hızlı çalıştığında yani hipertiroidi durumunda kalp hızında artış ve kilo verme gündeme gelmekte; yavaş çalıştığında yani hipotiroidi durumunda ise ilk durumun tersine kalp hızı yavaşlayarak kilo artışı yaşanmaktadır. Yaşanabilecek istenmeyen durumların ve rahatsızlıkların önüne geçmek amacı ile tiroid hastaları düzenli olarak doktor kontrolünde tutularak ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu hastaların ilaç kullanımına ek olarak beslenme alışkanlıkları ve hayat tarzlarını da gözden geçirmeleri ve bazı hususlara dikkat etmeleri beklenmektedir.
Kan tahlili sonuçları, yaş, kilo ve boyuna göre tiroid hastasının alması gereken günlük kalori, öğünlere dengeli olarak dağıtılmalıdır. Şeker ve kafein içeren yiyecek ve içecekler ile alkol ve sigara tiroidin çalışmasını etkilediğinden tüketilmemesi gerekenler arasında yer almaktadır. Buna ek olarak troid hastalarına beslenme önerileri, hastanın hangi tür tiroid hastalığı olduğuna bağlı olarak değişmektedir. Hipotiroidi hastalarının uzak durması gereken besin maddelerinden ilki soya ve soyalı ürünlerden oluşan gruptur. Çünkü soya vücutları tarafından yeterli hormon üretilmeyen bu tür hastaların kullandığı hormonların emilimini engelleyerek etkisini azaltmaktadır.
Omega-3 kaynağı olarak balık, zengin lif ve protein içeriğine sahip olan kuru baklagiller, hindistan cevizi, B vitamini yönüyle zengin içeriği olan tam tahıllı ekmek ve makarna gibi ürünler, değişik vitamin içerikleri olan sebze ve meyveler, keten tohumu tiroid sağlığı için tüketilmesi tavsiye edilen ürünler arasında yer almaktadır. İyotlu tuz ve deniz ürünleri tüketerek vücudun ihtiyacını karşılayacak düzeyde iyot alınmalıdır. Çinko eksikliğinden kaynaklanan nedenler ile tiroid hormonunun etkilenmesi durumunda çinko açısından zengin süt ürünleri, tavuk, kuzu ve sığır eti, lahana ve patates ile ceviz, ay çekirdeği ve badem gibi kuruyemişlerin tüketilmesi yararlı olmaktadır. Selenyum eksikliğini kontrol altında tutmak da dikkat edilmesi gereken önemli bir noktadır.
Bu amaçla ceviz, deniz ürünleri, yumurta, sakatat gibi selenyum içeren beslenme önerileri tiroid hastalarının diyetinde yer almaktadır. Guatrojenik besin olarak adlandırılan ve tiroid hormonunun çalışmasını yavaşlatan brokoli, karnabahar, şalgam gibi besinlerin aşırı tüketiminden de kaçınılması veya bu ürünlerin pişirilerek tüketiminin tercih edilmesi gerekmektedir. Metabolizması hızlı çalışan troid hastalarına beslenme önerilerinden biri aşırı iyot tüketiminden kaçınmak diğeri sigara içmemektir. Metabolizma yavaş çalıştığında kilo alımının önüne geçmek isteyenlere nişastalı ve şekerli gıdaları azaltması önerilmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalara beslenmede ağırlık verilmesi ve balık ve yoğurt tüketiminin ihmal edilmemesi gereklidir. Tam tahıllı yiyecekler de yenmesi önerilenler arasındadır. Yağ kullanımında sağlıklı olanlardan yana tercihte bulunulması da dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur.